logo De Makers

20/05/2016

Start-up wordt vaker een succes met een grown-up

Dagelijks worden er wereldwijd minimaal 137.000 startups opgestart. Slechts 10% ‘overleeft’. Dus interessant om te onderzoeken wat de kritische succesfactoren zijn…

Uit onderzoek door de Kauffman Foundation onder 500 snel groeiende start-ups kwamen de volgende feiten naar voren:

  • Een typische succesvolle oprichter is minimaal 40 jaar oud
  • Er zijn twee keer zo veel succesvolle entrepreneurs boven de 50 dan onder de 25

Maar dit betekent zeker nog niet dat de leeftijd van de start-up starter een voorspeller van succes is! Het begint bij het idee, de uitvoering van het idee, de timing en ‘de vent achter de tent’. Sterk leiderschap gebaseerd op visie, focus en passie zijn kritische succesfactoren. Evenals het in staat zijn om een overtuigende storryteller te zijn. Zodat investeerders, teamgenoten én klanten er allemaal voor gaan!

Win-win: generatie overschrijdende teams

Een brede ervaring en een groot referentiekader in combinatie met frisse onconventionele en creatieve ideeën blijken ook onontbeerlijk te zijn. En hier komen ‘jongeren’ en ‘grownups’ samen:

  • Ervaren leiders hebben (betere) netwerken, meer ervaring om teams te leiden en betere skills om visie om te zetten in business.
  • Jongeren hebben juist bij gebrek aan referentiekader vaker een onconventionele blik.

Kortom win-win als ze oprecht en met respect voor elkaars pluspunten écht samenwerken.

Succesrate van de start-up verhogen?  Het wordt tijd voor verandering: meer ‘generatie overschrijdende teams’ zou zo maar eens één van de oplossingen kunnen zijn.

The Kauffman foundation is established in the mid-1960s by the late entrepreneur and philanthropist Ewing Marion Kauffman, it is based in Kansas City, and is among the largest private foundations in the United States with an asset base of approximately $2 billion.