logo De Makers

14/12/2015

Verras met chocolade caramel taart zonder oven

Gezond, ja je leest het goed, makkelijk te maken en héééééél erg lekker! De bodem van de taart bestaat uit dadels en noten: een bron van goede suikers, goede vetten en vitaminen & mineralen. En je hoeft niet in de oven te bakken. Als we van te voren aangeven dat dit een veganistische taart is, weten we dat veel mensen al afhaken… Daarom: give it a try, laat je vooral verrassen door het resultaat van dit eenvoudige recept. Je gooit er hoge ogen mee!

Chocolade caramel taart met sinaasappel & zeezout

Ingrediënten

Taartbodem zonder oven:

  • 300 gr amandelen
  • 250 gr dadels

Caramel vulling:

  • 150 gr dadels
  • 250 ml water, gebruik zo veel als nodig is om een lobbig vloeibare karamel te krijgen
  • 2 eetlepels chiazaden
  • 2 eetlepels (vijgen)jam
  • 1/8 theelepel zeezout

Chocolade vulling:

  • 75 gr cacao
  • 150 ml ahornsiroop
  • 150 ml gesmolten kokosolie
  • sap & schil van 2 sinaasappelen
  • 1 theelepel vanille  (optioneel)

Bereiding

Begin met de bodem: maal de noten fijn in een keukenmachine tot ze fijn en kruimelig zijn. Voeg vervolgens de dadels (zonder pit) toe en meng tot er een plakkerig ‘deeg’ ontstaat. Doe in een platte taart- of quichevorm en druk goed aan. Zet weg in de vriezer.

Voor de caramel laag mix je alle ingrediënten in de keukenmachine tot er een romig geheel ontstaat. Haal de bodem uit de vriezer, verdeel de karamel erover en zet weer terug.

Om de chocolade topping te maken doe je alle ingrediënten in de keukenmachine en meng je het tot het mooi glad is. Als de caramel inmiddels hard is geworden verdeel je het chocolademengsel erover, wacht anders nog even. Laat (een nachtje) opstijven in de vriezer. Garneer met zeezout en wat sinaasappelrasp en serveer op kamertemperatuur.

Bron

Dit recept is opgenomen in het kader van het aftellen naar 2016: voor mensen die graag geven
Elke dag een tip, overdenking of gewoon iets leuks.